Jong en oud loopt zich het vuur uit de sloffen in Gieten

GIETEN - Het aftellen is begonnen voor het organisatiecomité van de Run van Gieten. Zaterdag 11 mei vindt de dertiende editie van het hardloopfestijn plaats.

Het spits wordt om 14.00 uur afgebeten met de zogeheten Skid kanjer koters loop; een nieuw onderdeel van het programma. Kinderen die nog niet naar de basisschool gaan, rennen - al dan niet aan de hand van vader of moeder - 250 meter op de brink. De belangstelling is overweldigend.

Het affiche vermeldt verder jeugdlopen over 500, 1000, 1600 en 2400 meter, het scholenkampioenschap van de gemeente Aa en Hunze, een wedstrijd voor atleten met een verstandelijke beperking en een halve marathon. De wedstrijden over zes en 10 kilometer zijn een onderdeel van het loopcircuit Rabobank Assen en Noord Drenthe.

De Run van Gieten brengt elk jaar vele honderden deelnemers op de been, van jong tot oud. Het sportevenement wordt vanaf het eerste uur breed omarmd door plaatselijke sponsors die de Run van Gieten een warm hart toedragen. Zoals onder (veel) meer Jan Abbas van de supermarkt Jumbo en Eddie van Seijen van de gelijknamige bloemenzaak.

Ook Haijo Siegers van de tandartspraktijk quaTand doet al sinds jaar en dag een flinke duit in het zakje. De laatste jaren neemt hij bovendien de kosten van de verschillende jeugdlopen en van het scholenkampioenschap van de gemeente Aa en Hunze voor zijn rekening.

Dit jaar gaan de kinderen die op het podium worden gehuldigd met een extra cadeau naar huis. Namelijk een bijzondere stalen sportfles met inscriptie. Een collectors item. "Onder het motto 'drink gezond, drink water' hebben we voor de drie snelste jongens en de drie snelste meisjes van de groepen drie tot en met acht een chique drinkbeker besteld", vertelt de tandarts die zelf meedoet aan de wedstrijd over tien kilometer.

"Water drinken is namelijk veel beter dan al die verschillende zoete drankjes die overal maar te koop zijn. We hebben in Nederland het beste drinkwater van de wereld. De sportfles is gemakkelijk bij te vullen en dat scheelt ook nog eens veel afval."

Als kers op de slagroomtaart wordt aan de snelste jongen en het snelste meisje van de zes verschillende groepen een elektrische tandenborstel uitgereikt.

Milieu minder belasten

Even terug naar het afval. Het afval - van bekers tot bananenschillen - wordt nu nog in één container verzameld. Een doorn in het oog van het organisatiecomité van de Run van Gieten.

"We willen graag dat verschillende containers worden geplaatst om de verschillende soorten afval beter te scheiden", vertelt voorzitter Fred Snoep van de Run van Gieten. "We zijn in gesprek met de gemeente Aa en Hunze. Beide partijen hechten veel waarde aan duurzaamheid. Zo gebruiken we dit jaar kartonnen drinkbekers in plaats van plastic drinkbekers. Dit jaar gaat het niet meer lukken, maar we hopen dat we over twaalf maanden een soort van duurzaamheidsplein kunnen inrichten op de brink.

We willen graag als Run van Gieten het voortouw nemen om het milieu minder te belasten. In het dorp worden het jaar door veel activiteiten gehouden. We hopen dat andere comités aanhaken en dat we samen een vuist kunnen maken."

De voorinschrijving van de Run van Gieten is gesloten. Na inschrijven is mogelijk op zaterdagmiddag 11 mei in het kantoor van Tinten op de brink in Gieten.

Kijk voor meer informatie op de website www.runvangieten.nl