‘De Mannen van Dertien’ opent

VEENDAM - ‘De Mannen van Dertien’ opent haar deuren per 1 mei 2019 voor mannen én vrouwen met psychiatrische en/of psychosociale problemen. Op de boerderij kan men in rust van de natuur en op eigen tempo diverse activiteiten doen.

Per 1 mei 2019 is de nieuwe locatie voor dagbesteding geopend, gevestigd op een grote woonboerderij tussen Veendam en Pekela. De ideale plek om tussen de boeren bedrijven jezelf te zijn. Werken met anderen of juist alleen, net waar je zelf aan toe bent.

‘De Mannen van Dertien’ is een initiatief van Freek van Dijk. Freek heeft na het behalen van zijn SPH-diploma 19 jaar in de zorg gewerkt. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen. Verder is hij gespecialiseerd in zorg voor mensen met autisme, niet aangeboren hersenletsel (NAH) en epilepsie. Natuurlijk is er ervaring met meer aandachtsgebieden.

Freek is een paar jaar terug van de Randstad naar het Noordoosten verhuist. Hij heeft een oude woonboerderij gekocht, die hij zelf volledig heeft gerenoveerd met behoud van oude materialen, tot de mooie plek die het vandaag de dag is. Hier combineert hij zijn passie voor kunst, natuur en bouw met zijn professionele ervaring als begeleider.

Het doel van De Mannen van Dertien is: het ondersteunen van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De activiteiten zijn dan ook bedoeld voor mannen én vrouwen (vanaf circa 14 jaar oud) met psychiatrische en of psychosociale problemen. Uitzonderingen zijn mensen met actieve verslaving, gedragsproblemen en ernstige lichamelijke beperkingen. De Mannen van Dertien is vier dagen per week geopend en biedt dagbesteding aan maximaal zes mensen per dagdeel. Door deze kleinschaligheid is er veel ruimte voor individuele aandacht en wensen. Plaatsing kan door middel van een PGB-indicatie dagbesteding.

Zoals de naam wellicht al doet doorschemeren, is De Mannen van Dertien een plek waar je – al is het geheel op eigen tempo – stevige activiteiten kunt doen. Zo is er onder andere de mogelijkheid om te schilderen, houthakken, lassen, glas bewerken en in de moestuin te werken. Daarnaast is er een lieve hond en lopen er kippen door de tuin. De Mannen van Dertien heeft ook een samenwerking met omliggende boerenbedrijven, waar de dagbesteding af en toe ook een dagdeel kan plaatsvinden.