Nationale ombudsman bezoekt provincie om Groningers zelf te horen

VEENDAM - De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil zelf de problemen horen van de Groningers. Momenteel is hij met een groep van 15 medewerkers op toer door de provincie. Hij wil weten met welke problemen de inwoners van Groningen te kampen hebben.

Afgelopen dinsdagmorgen was de aftrap voor het werkbezoek aan de provincie bij winkelcentrum Autorama in Veendam.Van Zutphen en zijn medewerkers gingen met Groningers in gesprek. Dit deed hij in een gezellige setting van een pop up-huiskamer met nostalgische oude meubels.

De eerste 15 mensen stonden om half negen op hem te wachten. De windmolens bleven niet onbesproken. Het ging over zoutwinning, waar de afgelopen dagen een debat over is geweest. En ook kwamen hulpverlening, de WMO van de gemeente en het Noordelijk Belastingkantoor op tafel.

Van Zutphen: „Mensen zijn onzeker geworden in verband met de gaswinning. Er is zoveel gebeurd en het duurt zo lang voordat er echt echte stappen worden gezet. Het is nog steeds niet echt op gang. Het aantal schadeclaims is veel te groot en het duurt te lang. De onzekerheid maakt de mensen apathisch zelfs. Zo van ‘heeft het nog wel zin?’ Maar ik ben er ook om ze een hart onder de riem te steken. Ik vergeet niet wat er in Groningen moet gebeuren. Want ik vind dat we Groningen niet los mogen laten. De Groningers moet goede ondersteuning worden geboden.”

Voor de gasproblematiek is de Nationale ombudsman al een aantal keren in Groningen geweest. In mei gaat hij de provincie twee keer een bezoek brengen. Deze bezoeken staan geheel in het teken van de aardbevingsproblematiek. De aardbevingsbestendige wijk Opwierde-Zuid in Appingedam wordt dan bezocht.

De Nationale ombudsman hoopt ook over andere dingen met de Groningers te kunnen praten. „Er spelen ook dingen als gezondheid. Het kan ook gaan over uitkeringen. En over wat mensen nodig hebben, zoals maatschappelijke ondersteuning. Een schoon huis, en misschien wel over mensen met schulden die geholpen willen worden.”

“Het bijzondere is dat Groningen een krimpgebied is. Mensen trekken hier weg. Dat betekent dat mensen die hier graag willen blijven om een toekomst vragen. Ze vragen om een goeie infrastructuur. Goede scholen, kans op werk, culturele voorzieningen. Dat is hier meer aan de orde dan in andere provincies. We leggen daar de focus op.”

Woensdagavond was er een ontmoeting met de burgemeesters, de ombudsman van de stad Groningen en met de Commissaris van de Koning. Hij wilde zich niet alleen door de burgers maar ook door de burgemeesters laten informeren. Met al deze informatie kan hij dan aan de slag en op zoek naar oplossingen van een aantal problemen van de Groningers.

Bij de Nationale ombudsman in Den Haag heeft Van Zutphen 170 collega’s die met hem meewerken. „Iedere week zijn we wel op plekken in Nederland. Nu is er 3 dagen geconcentreerd alle aandacht voor Groningen. „Mensen kunnen vragen stellen, en als ze echt een probleem hebben noteren we naam, adres en telefoonnummer. We leggen het voor aan onze specialisten in Den Haag. Zij bellen terug en nemen de klachten op.”