Mooie line-up voor Veenbraand Festival

SPIJKERBOOR - Flavium, Greg Copeland en AJ Plug zijn de headliners van het vierde Veenbraand Bluesfestival in Spijkerboor.

De Nederlandse blueslegende Flavium (van de wereldhit Nightlife), de Amerikaanse bluesman Greg Copeland en de Nederlandse bluesdiva AJ Plug zijn de headliners van de vierde editie van het Veenbraand Bluesfestival dat van 26 tot en met 28 april plaatsvindt in Spijkerboor en Annerveenschekanaal.

Het Veenbraand Bluesfestival is een driedaags bluesevenement in de Drente Veenkoloniën. Naast de genoemde headliners is er muziek van Route’61, Sugadaddy & the Honeydrippers, Greyhound duo, Leonard Ford, J R&B bluesband, en Harp Mitch en Helmut Jacobs. Ook is er een workshop met Cigarbox Henry: maak je eigen gitaar van een sigarendoos. Bijzonder is ‘the walk of veen’ een wandeling met muziek op bijzondere locaties (huiskamers en een oude schuur) van Annerveenschekanaal naar Spijkerboor.

Het Drentse veen is bij uitstek de locatie voor een bluesfestival. Met een beetje fantasie is het immers te vergelijken met de Mississppi Delta, waar de blues zijn oorsprong vond. Niet alleen door het uitgestrekte karakter van het landschap, maar ook door de manier waarop in het verleden met goedkope arbeidskrachten werd omgegaan.

Waren het in Mississippi zwarte slaven die werden misbruikt om de kantoenplantages te bewerken, in het Drentse veen waren het de veenarbeiders die werden uitgebuit om het zwarte goud, de turf, te steken en te verwerken. Het is dan ook geen toeval, dat de muziek die in de Mississippi Delta is ontstaan ook in Drenthe vaste voet aan de grond kreeg. Drenthe wordt al heel lang met bluesmuziek geassocieerd en heeft natuurlijk Harry Muskee, één van de grootste bluesmannen uit de vaderlandse geschiedenis, als inwoner gehad.

Veenbraand

Initiatiefnemer van het festival is Willem Dijkema, uitbater van hét bluescafé van Drenthe ’t Keerpunt in Spijkerboor. Samen met Jan Hoekman vormt hij het bestuur van de Stichting Veenbraand, die door middel van onder meer muziek de aandacht wil vestigen op het veenkoloniale deel van Drenthe.

Het volledige programma van het festival is te vinden op www.tkeerpunt.nl. Kaarten (een dagkaart voor € 20, een passe-partout voor € 50,-, en € 12,50 voor de barbecue) zijn verkrijgbaar bij café ’t Keerpunt.