Een bijzondere week voor Stichting Archief Muntendam

MUNTENDAM - Afgelopen maanden hebben de leden van de werkgroep van de Frits Bos-avond en van het Monument voor de Joodse onderduikers, het erg druk gehad met de voorbereidingen van beide evenementen die in dezelfde week plaats vonden.

Frits Bos-avond

Donderdag 11 april had SAM op de Frits Bos-avond een fotopresentatie van de oude en nieuwe situatie betreffende verschillende straten zoals: Tussenklappen, Het Loeg en de Kerkstraat. De opkomst was zeer groot en uit de zaal kwamen veel reacties op de getoonde foto’s en de bijbehorende namen van voormalige bewoners van de desbetreffende woningen. Volgend jaar wil SAM opnieuw een avond plannen met andere straten.

Onthulling Joods Monument en openstelling onderduikkelder

Zaterdag 13 april was de onthulling van het Joods Monument en de openstelling van de onderduikkelder. Op het monument staan de namen van het echtpaar Comprecht Eckstein en Rosetta Eckstein-Lezer en van de vier helpers van het echtpaar. Deze helpers waren tijdens het verblijf van tweeënhalf jaar Hendrik Kroeze (eigenaar van bouwmaterialenbedrijf Kroeze), Pieter Kroeze (zoon), Hendrik Pater (boekhouder in het bedrijf) en Berend Maarsingh (huisarts). Naar aanleiding van een bestaande foto uit die tijd is de kelder zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht.

De ongeveer 100 genodigden en belangstellingen waren getuige van de onthulling van het monument. Dit werd gedaan door de nabestaanden van de helpers die het mogelijk gemaakt hebben dat het echtpaar Eckstein-Lezer de oorlog mocht overleven.

Na de onthulling heeft Dhr. H. Pater namens alles nabestaanden van alle betroffen families het verhaal verteld hoe zijn vader destijds vaak met gevaar voor eigen leven moest handelen. Hij besloot met de volgende zin: „Spreken is zilver, zwijgen is goud.”

Na de onthulling kon de onderduikkelder worden bezichtigd. Velen namen een wachttijd van meer dan een uur zwijgend voor lief. Men was naderhand zeer onder de indruk van het geheel. Temeer omdat men toen besefte hoe het enigszins geweest moest zijn onder de barre omstandigheden in de oorlog.

SAM heeft dit alleen mogelijk kunnen maken door de bereidwilligheid van het bedrijf BMN Bouwmaterialen Muntendam, waar de onderduikkelder onder verborgen ligt.