Oorlogsmonument in Muntendam officieel onthuld

MUNTENDAM Zaterdagmorgen is aan de Nieuweweg in Muntendam een oorlogsmonument onthuld.

Het oorlogsmonument is ter nagedachtenis aan het joodse echtpaar Comprecht en Rosetta Eckstein - Lezer dat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in de kelder onder het kantoor van het oude aannemersbedrijf en bouwmaterialenhandel Kroeze in Muntendam.

De gedenkplaats, is ook voor de mensen die het Joodse echtpaar hebben geholpen. Dat zijn de eigenaar van het bedrijf Hendrik Kroeze, zijn zoon Pieter, boekhouder Hendrik Pater en huisarts Berend Maarsingh. Het oorlogsmonument dat hufterproof is gemaakt is een initiatief van de Stichting Archief Muntendam (SAM). De onthulling werd gedaan door Hendrik Kroeze, Otto Maarsingh en Harrie Pater.

Het Joodse echtpaar zat van 4 oktober 1942 tot 14 april 1945 ondergedoken in de kelder van het bedrijfspand van Kroeze aan de Nieuweweg. In de kelder onder het huidige bedrijfspand van BMN Bouwmaterialen hebben de SAM-leden de situatie van de oorlogsjaren nagebouwd.

Leerlingen van groep 8 van beide basisscholen in Muntendam - Fusieschool Muntendam en cbs De Parel - brengen nog voor de dodenherdenking op 4 mei een bezoek aan de schuilkelder.