Op de fiets door Nepal

VEENDAM - Donderdagmorgen is bevelvoerder Ernst van Uffelen van de Brandweer Veendam aan zijn eerste 100 kilometer van zijn fietstocht naar Nepal begonnen.

Met alle toeters en bellen werd hij vanuit de kazerne met de Studebaker oldtimer brandweerwagen door Veendam en Wildervank begeleid tot aan de gemeentegrens bij Huis Bareveld. Waar hij onder een ereboog doorfietste van spuitwater.

Het liefst had hij vanaf zijn woonplaats Veendam per fiets de tocht naar Nepal willen doen. Maar woestijn in de zomermaanden, en onderweg lastige visa aanvragen, weerhielden hem daarvan. Het alternatief is op 15 april per vliegtuig naar Kayseri in Turkije (1000 km). Waar de lange tocht naar Nepal met 10 landen doorkruisend echt begint.

Met op een fiets van 20 kilo een bepakking van 25 kilo fietsend over minimaal 10.000 tot maximaal 15.000 kilometer. Door Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan, India, Nepal en China verwacht Van Uffelen negen maanden tot een jaar van huis te zijn.

,,Gedeeltelijk weet je niet wat je gaat fietsen. En hoe snel je kunt opschieten. Om binnen drie maanden in China te zijn is er een kans om een stuk per trein of auto te reizen met fiets mee, om op tijd in China te zijn. Het visum is in Nederland aangevraagd en net binnen.”

Het visum voor Turkmenistan moet onderweg in buurland Iran bij de ambassade in Teheran worden opgehaald. Overigens wordt 50% geweigerd, wordt het wel toegewezen moet meestal het land met drie dagen al verlaten zijn. In China begint bij Kasghar de Karakoram Highway naar Pakistan. In de Indiase Himalaya (Manali, Leh) wil hij de hitte van droge seizoen ontlopen. En dan door naar Nepal met hopelijk een mooie trekking.

Ernst heeft al 27 landen per fiets doorkruist. Andorra, Australië, België, Belize, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Honduras, India, Indonesië, Italië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nepal, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore, Slovenië, Thailand, Tunesië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Maar nog nooit met deze afstanden. Vroeger heeft hij met zijn vrouw 6 weken lang door Indonesië en Bali gefietst.

De vraag wat hem motiveert om deze fietstocht te maken vindt Ernst (inmiddels 55) een moeilijke. ,,Er is meer dan werken alleen. De kinderen zijn het huis uit en nu is er de tijd om het te gaan doen.” Zijn dochter Annerieke heeft haar vader tot Apeldoorn uitgeleid (met Zwartemeer als tussenstop). Waar bij zijn ouders voor een paar dagen wordt overnacht. En dan maandag met het vliegtuig naar het vertrekpunt in Turkije.