Chris Kuiper uit Veendam deed mee aan Special Olympic World Games

VEENDAM - 194 Landen deden vorige maand mee aan de ‘Special Olympic World Games’ in Abu Dhabi, Dubai. Chris Kuiper uit Veendam en Bart Hol uit Muntendam waren leden van het Nederlandse Team NL en hebben beide het hoogste bereikt wat er maar te bereiken is, ze zijn Olympisch kampioen. Chris zelfs twee keer. Het is me een enorme eer deze topsporters te mogen interviewen. Verder dan een zwaai-moment met Kjeld Nuis was ik nog nooit gekomen, qua omgang met sporttalenten.

Chris, gefeliciteerd met je medailles! Hoe vond je het in Abu Dhabi?

,,Ik vond het heel leuk. Het stadion waar de openingsceremonie plaats vond was heel groot, groter dan de Euroborg en het wedstrijd-bad waar we zwommen was ook veel groter dan hier in Nederland. Wel 10 banen breed, en ook nog een zwembad waar je kon inzwemmen.”

Je bent twee weken weg geweest, was dat lastig?

,,Voor mij niet maar voor mijn vrouw Karin wel. Ze heeft een poosje reserve gestaan en had heel graag mee gewild, maar helaas gebeurde dat niet. Ze is wel mee geweest als supporter naar Dubai.”

Wat is je volgende doel?

,,Ik wil mijn zwemtijden verbeteren, fit blijven en meedoen aan de Nationale Special Olympics volgend jaar in Den Haag.”

Zijn de Special Olympics niet om de 4 jaar?

,,Ja, de internationale versie wel, maar daar mag ik over vier jaar niet aan meedoen omdat ik dit jaar meegedaan heb. Dat vind ik niet erg. Ik ben er erg trots op dat ik deel heb uitgemaakt van Team NL en gun dat een andere sporter ook.”

Bart, ook van harte gefeliciteerd met je prachtige medailles!

,,Dankjewel! Ik heb een gouden, een zilveren en een bronzen.”

Hoe vond jij het in Abu Dhabi?

,,Schitterend! Mooie mensen, prachtige gebouwen en het is er heel erg schoon en netjes. We sliepen in het Hilton hotel in hele mooie en grote kamers. Met badkuip! Ik ben iedere dag in bad geweest.”

Wat vind je zo leuk aan zwemmen?

,,Nou, vroeger deed ik aan judo, maar ik won alleen maar stimulansprijzen. Eigenlijk verloor ik altijd. Ik vond het vroeger ook lastig om praatjes te maken en vriendschappen te sluiten. Mijn vader stelde toen voor dat ik een individuele sport ging proberen en zodoende kwam ik bij het zwemmen terecht. Inmiddels kan ik veel gemakkelijker praten met allerlei mensen en twee van mijn beste vrienden, Eric en Chris, drijven hier ook rond.”

De mannen worden getraind door onder andere Grietje Hooiveld. Ze is ook mee geweest als coach naar Dubai. Grietje vertelt dat ze erg trots is op alle zwemmers van Team NL, het was een hechte groep, die veel samen deed. Niet alleen tijdens de eerste 3 dagen met het hosttown programma waar ze alles samen deden ,maar ook tijdens alle wedstrijden waarbij iedereen door de rest werd aangemoedigd. Het was een fantastisch evenement, om nooit te vergeten!