Pierre Wind: ‘Het is echt kicken in Veendam’

VEENDAM

De Multiculturele Vrouwengroep Veendam was afgelopen vrijdag present met lekkere Turkse gerechten in de Openbare Bibliotheek Veendam. Fruitbedrijf Bosgaard uit Noordbroek had uit eigen boomgaard diverse soorten jam en sappen. Stichting Onstwedder Gaarv’n, bekend van de oude boerenambachten, bakte echte ouderwetse spekkedikken. Een gerecht uit vier soorten volkorenmeel en met dunne plakjes spek en worst. ,,De spekjes zijn meer voor de ijzers, die anders te droog zouden worden”, was de uitleg. Er was een run op, de dames waren er helemaal door.

Een insectenproeverij trok bijzondere aandacht. Patricia Stevens van Bugalicious uit Oudeschans had krekelkroketjes, gekarameliseerde sprinkhanen en chocolaatjes met meelwormen. ,,Het eten van insecten is duurzaam en gezond, en kan beschouwd worden als superfood”, vertelt ze. ,,Het bevat 10 procent aan eiwitten, en ook de B-bitamines zijn goed vertegenwoordigd.”

Dat ze in trek waren bleek wel, bijna alles was op. Op een ‘blenderbike’ kon trappend op de pedalen een smoothy worden gemaakt. Voor kinderen, en ook volwassenen, als metafoor voor het bewuster omgaan met energie. Het is een samenwerkingsproject project van de Rijksuniversiteit met de bibliotheken van Haren, Stadskanaal en Veendam.

Collega’s van bibliotheken uit heel Groningen hebben meegewerkt aan de afsluiting van het thema Voeding. De landelijke campagne was van 1 tot en met 30 november, waarbij de bibliotheken aan het thema zelf invulling mochten geven.

Bibliothecaris Jolanda Robben: ,,Onze leden, maar ook niet leden, hebben het boek Je bent wat je leest meegekregen. Pierre Wind heeft er een essay in geschreven, en gezorgd voor een mooie knallende afsluiting. Vandaar dat wij de Food Experience hebben opgezet en Pierre hebben uitgenodigd om een lezing te geven”.

Chef-kok Pierre Wind: ,,Het publiek was waanzinnig. Ze waren geïnteresseerd en de interactie was echt een feestje. Ik had echt het gevoel dat dit bijzonder was. Groningen vindt ik echt kicken, net als Friesland. In Groningen kom ik ook heel vaak.”