De eeuwige Langeleegte

VEENDAM

Het boek is door oud-sportjournalist Willem Molema geschreven.

In deel 1 beschrijft Molema de historie van SC Veendam van 1954 tot aan 2013, met zijn beroemde spelers en het stadion aan de Langeleegte. Deel 2 gaat vooral over de verbindende elementen tussen het stadion en de club enerzijds, en anderzijds over de relatie met andere clubs waar Veendam vaak tegen gevoetbald heeft. Het gaat ook over historische gebeurtenissen van Veendam in brede zin. Want SC Veendam en de Langeleegte vormden een begrip dat meer inhield dan alleen voetbal.

Oud-burgemeester Rudi Boekhoven nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van de broertjes Jorn (6) en Twan (8) Sanders, twee jeugdvoetballertjes van Veendam 1894. Jorn en Twan zijn de kleinzoons van oud-voetballer Siep Nienhuis. En de achterkleinkinderen van Siewert Snijder, een speler van Veendam die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene op dramatische wijze om het leven kwam. Het jeugdtoernooi van Veendam 1894 is vele jaren naar hem genoemd geweest.

Boekhoven heeft als burgemeester een stuk geschiedenis meegemaakt dat ook in het boek voorkomt. Vlak voor zijn vertrek in oktober 1986 was er de demping van het zwembad, de ‘natte kant’ van het stadion. Ook is hij nog betrokken geweest bij de werkzaamheden aan het vernieuwde stadion, waarvoor hij nog een keer terugkwam om het complex te openen. Boekhoven heeft in zijn ambstperiode ook meegemaakt dat in 1985 Veendam in de eredivisie kwam.

Het was wel nodig om verbeteringen aan te brengen in het stadion, anders mocht Veendam geen eredivisie gaan spelen. Er werden veiligheidskooien geplaatst, er kwamen betere hekken om het veld, uitbreiding van de tribunes en betere verlichting.

Boekhoven vond het een geweldige middag. „Een belevenis weer om allerlei oude vrienden te zien. Ondanks dat ik hier maar 10 jaar ben geweest heb ik ontzettend veel herinneringen aan Veendam en zijn directe omgeving. Ik ben wel geboren in de stad Groningen, maar verhuisde op 5-jarige leeftijd naar Nieuwe Pekela. Ik ging naar de Rijks HBS Winkler Prins. Ik was hier leerling en burgemeester. Het Veenkolonialisme ligt me nauw aan het hart. Het was een prachtige tijd.”

Molema heeft door zijn brede manier van verhalen niet alleen een boek voor voetballiefhebbers geschreven. Er worden relaties met de politiek beschreven maar ook oorlogstrauma’s. Er waren zekere relaties met amateurclubs, horecagelegenheden, onderwijs, vluchtelingen, politie, China, de Antillen, en ook met de aardappelzetmeel. En ook prins Hendrik die regelmatig in Veendam is geweest, komt voorbij. Het boek bevat een verscheidenheid aan verhalen.

In het boek zijn twee unieke verhalen opgenomen. Allereerst over het oude sportpark aan de Van Beresteijnstraat, waar het voetbal niet kon gedijen. In 1968 maakte het plaats voor de parkeerplaatsen naast de Promenade. En over het zwembad achter het stadion, de natte kant, waar een sterke relatie mee was. Er worden oude hotels in Veendam beschreven die er imiddels niet meer zijn, bijvoorbeeld de uitspanning ‘t Vosje op de plek van de tegenwoordige aula.

Waar nu de straatklinkers van de Schoenerstraat en de Grote Vaartlaan liggen is van 1931 tot 1944 gevoetbald.

„Het is niet perse nodig om deel 1 te hebben om deel 2 te kunnen begrijpen”, aldus de schrijver. Het derde boek, dat in mei of juni 2019 uitkomt, zal over de financiële lijdensweg van Veendam gaan, en over de eeuwige strijd om het geld. De Matthäus Passion aan de Langeleegte.