Hoe is stoptober gegaan?

VEENDAM

en de uitdaging was: stoppen met roken.Vertel, hoe kwam je in die groep terecht?

Ik zag eind augustus een oproep van Menzis op Facebook. Ze mochten twee personen plaatsen in het Stoptoberhuis en aangezien ik toch al graag wilde stoppen, heb ik me opgegeven.

Wat had je zelf allemaal al geprobeerd?

Eigenlijk niks. Ik ben ziek geweest en heb een zwaar behandeltraject doorgemaakt wegens borstkanker. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en daarmee is het risico op herhaling kleiner.

Na deze vijf risicojaren wilde ik nog een stap nemen en dat kon ik niet alleen. Trouwens, toen ik zwanger was, 17 jaar geleden, rookte ik natuurlijk ook niet.

En daarna ben je maar weer begonnen?

Ja, en vrij snel ook. Lekker eten met leuke mensen, wijn en een sigaret. Dat is mijn ultieme gezelligheidspakket. Het sigaretje is nu weggevallen en eigenlijk heeft dat mijn stemmingen niet veranderd.

Wat heeft jou het meest geholpen?

Mijn gezin, de huisarts, medebewoners en begeleiding van het Stoptoberhuis en het feit dat ik er nu aan toe was. Ik heb ook leuke gesprekken gehad met Jan Slagter van Omroep Max over het genieten van het roken, nieuwe invulling van je tijd, levenslust en het willen stoppen wegens de gezondheid.

Niemand stopt omdat hij het roken vies vindt, we doen het allemaal voor de gezondheid en de hoop op een langer leven.

Wat was er zoal te doen in het huis?

Het was een zeilschool met een kinderboerderij, een restaurantje en natuurlijk veel bootjes. Verder kwamen er iedere dag sprekers en coaches om ons te stimuleren en motiveren.

De dagelijkse organisatie was in handen van artsen, verslavingsdeskundigen, cameramensen en coördinator Floris en die hadden het goed voor elkaar. Het eten was minder goed geregeld: er was een cateraar met goede recepten maar daar werden door de sponsoren ( Hartstichting en Longfonds) alle ongezonde ingrediënten uit geschrapt. Wat overbleef was bijvoorbeeld koude couscous met on-gekruide kip en een schijfje citroen. Mede daardoor zijn 7 deelnemers afgehaakt. Hysterisch gezond eten en stoppen met roken gaan niet samen.

Heb je tips voor mensen die ook willen stoppen?

Ja, maar je moet er echt aan toe zijn. In het Stoptoberhuis kwam een spreker vertellen over hoe je kunt gaan kaatsballen als vervangende handeling. Voor mij werkt dat niet, ik ga niet al kaatsballend door het leven.

Misschien is het zoeken naar een vervangende handeling echter wel zinvol voor anderen.

Hoe gaat het nu?

Heel goed! Ik heb meer dan 25 jaar gerookt, zo’n 20 sigaretten per dag. Nu ben ik ervan verlost en ik ben trots op mezelf, hoest niet meer en mijn smaak en reuk verbeteren. Al met al is het me erg mee gevallen.

Wiechers