„Ik word later ook landbouwboer”

VEENDAM

Matthijs Draijer weet al heel veel over tractoren, trekkers, te vertellen maar hij wil er nog veel meer over leren. En niet alleen over trekkers, maar ook over de gevaarlijkste onder de landbouwmachines: de combine. „Want als je daarin terechtkomt, nou, dan eeehh, dat wil je echt niet!”

De zaaimachine is ook cool. De uitklapvleugels van de zaaimachine heten bomen en die liggen eerst ingeklapt op de wagen en als ze de bomen dan uitklappen, zijn ze wel 10 meter breed. „Dat is breed hoor!”, vertelt de 6-jarige vol armgebaren en enthousiasme. Hij laat me z’n verzameling landbouwvoertuigen zien en weet bij ieder speelgoedje iets te vertellen over „gasplankies, knoppies, schakelaars en PK’s’, dan kan je in de cabine zien hoe het gaat met de machine.”

Matthijs wil later, net als papa, boer worden. Landbouwboer, want een beestenboer heeft geen landbouwmachines. Eigenlijk is hij nu al een boertje: hij helpt papa vaak mee met de wintergerst, aardappelen, uien en wortels. Bovendien weten hij, grote zus Liselotte (8) en driejarige Sophie de producten ook al aan de man te brengen: ze verkopen zakjes uien aan huis op Ommelanderwijk en van de winst gaan ze naar de musical!