Dineren en integreren

VEENDAM

In de kantine van Noorderpoort Veendam aan de Hertenkampstraat schoven zo’n 75 mensen aan. De leden van Mo(o)i serveerden in prachtige traditionele kleding dertien verschillende gerechten. Dit alles onder bezielende leiding van chef-kok Rashed uit Afghanistan.

De vrijwilligers stonden vanaf 10 uur ’s morgens tot ongeveer 4 uur in de middag in de keuken. Zij werden bijgestaan door inburgering leerlingen van het Noorderpoort. Het Nationaal Integratiediner is een feestje waar iedereen aan mee mag doen.

Men geniet van elkaars eigengemaakte gerechten en leert elkaar beter kennen. Lekker eten is de basis, maar de achterliggende gedachte is groter. Bij de internationale maaltijd stond het gesprek tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Veendammers centraal. Tijdens deze dag staat integratie voorop.

De verschillende internationale gerechten waren verdeeld over een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. De gerechten kwamen uit Palestina, Irak, Indonesië, Soedan, Syrië en Pakistan.

Ook aangeschoven waren wethouder Ans Grimbergen met raadsleden Pieta Loots, Tahsin Mete, Ben Kenters en fractievoorzitter Yvette de Raad. Tevens als tafelgenoten aangeschoven waren raadslid Harry Schoonewille en oud- wethouder en raadslid Klaas Steenhuis.

Door Henk Drenth