Duizenden foto’s digitaal

WILDERVANK

Denk aan fotomateriaal, ansichtkaarten, boekmateriaal, en andere voorwerpen. Ook is er divers materiaal van kerkgemeenschappen, scholen (sport)verenigingen, en bedrijven verzameld.

Voorzitter Harry Hartsema begon al 40 jaar geleden met het verzamelen van voornamelijk ansichtkaarten. Na het oprichten van de stichting maakte Hartsema kennis met medeoprichter Jan Greven. Hij had ook al veel materiaal verzameld. De collectie werd aan de stichting geschonken. Het afgelopen half jaar heeft Hartsema van diverse particulieren zo’n duizenden geleende foto’s digitaal ingescand.

Hartsema vond de Open Monumentendag een mooie aanleiding om opnieuw een tentoonstelling in te richten met de inmiddels zeer omvangrijke foto- en ansichtkaartencollectie en ander materiaal. Een schot in de roos. Langs lange tafels hebben al gauw zo’n 125 mensen het uitgestalde materiaal met ruim tweeduizend foto’s, ansichtkaarten en andere materiaal bezichtigd. Waaronder oude schoolfoto’s, foto’s van de vrijwillige brandweer en de padvinderij in Wildervank. Maar ook van de sportverenigingen, muziekverenigingen, dorpsgezichten en van allerlei gebeurtenissen.

Harry Hartsema is verguld met de oude foto’s van kleine middenstanders. ,,Dat staat bij mij ook wel een klein beetje centraal”, vertelt hij. ,,De grote bedrijven die veel hebben betekend, zoals Anton Schmidt, Meihuizen, Duintjer, De Weijs en de aardappelmeelfabriek Topper en Mandema worden altijd wel genoemd. Ook in de fotoboeken. Maar de hele grote groep kleine middenstanders vaak niet. Dat vind ik jammer. Daarom is er ook zo weinig over te vinden. Het is onvoorstelbaar hoeveel dat er zijn geweest. Tussen Veendam en Bareveld hadden twee van de drie panden een winkel- of bedrijfsfunctie. Tussen elke laan zat wel een bakker, melkboer, een slager of een kapper. Vaak had men er ook iets anders bij, en bestierde de echtgenote een kleine winkel.”

,,Sommige zaken bouwden ook een naam op. Mensen uit omliggende plaatsen haalden er hun schoenen, hun kleding en andere levensbehoeften. In de jaren 60 was de afkalving al begonnen, en verplaatsten veel dingen zich naar Veendam. De familie Weijer heeft in Wildervank diverse zaken gehad. Later heeft een telg uit de familie in Veendam de bekende meubelzaak opgericht. Na ruim 125 jaar stopte het bedrijf en is de W van Weijer vervangen door de M van Meijer.”

De oproep van Hartsema in de media heeft veel oud materiaal opgeleverd. Zelfs tijdens de tentoonstelling hadden bezoekers divers fotomateriaal van oud Wildervank meegebracht. Bij het nieuw verworven fotomateriaal zaten ook foto’s uit 1929 van de padvindersvereniging met jongelieden van toen. En een padvinderskaart van Jan Hak. Voldaan aan alle eisen derde klasse met de onderdelen waar hij voor was geslaagd. Zoals voor de spoortekens, het maken van de verschillende soorten knopen als de mastworp en de paalsteek. En het padvinderssaluut.

Op een andere foto staan brandweerlieden, poserend in brandweerkleding bij het gemeentehuis van Paterswolde tijdens de trouwdag van een collega.