Ontroering in het Filmhuis met Turkse film

Het Filmhuis in vanBeresteyn laat maandagavond 1 oktober de mooie en ontroerende film Zagros zien.

De jonge schaapherder Zagros is volmaakt gelukkig in de bergen van Turks Koerdistan. Zijn vrouw Havin, die samen met hun negenjarige dochter achterblijft als hij er met zijn kudde op uit trekt, voelt zich een stuk minder thuis. Sommigen in het dorp vinden haar veel te uitgesproken; en wie weet waar zo'n moderne, onafhankelijke vrouw nog meer toe in staat is.

Wanneer een tapijtverkoper uit haar geboortestad begint op te scheppen dat hij iets met haar heeft, wordt Havin door Zagros' familie hardhandig tot de orde geroepen. Havin ontvlucht het dorp en verlaat het land, met hulp van een zus die bij de rebellen zit en een achterneef in België.

Woest op zijn familieleden besluit Zagros haar achterna te reizen. Maar eenmaal in Brussel blijft er van zijn zekerheden weinig over; wat wel blijft, is de druk die zijn familie op hem uitoefent. Behendig neemt dit sterke drama ons mee in de blikvernauwing die Zagros sluipenderwijs in zijn greep krijgt.

Zagros heeft vele prijzen ontvangen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de Grand Prix of het Filmfestival van Gent.