Bewoners Langeleegte fel tegen komst crematorium

VEENDAM

Het bewonerscomité, dat tegen de komst van een kleinschalig crematorium aan de Langeleegte is, blijft tegengas geven. Er zijn inmiddels tweehonderd handtekeningen van bewoners tegen het crematorium verzameld.

Zij vinden dat een crematorium als een chemisch bedrijf buiten de bebouwde kom hoort. ‘ Bij crematie komen schadelijke stoffen terecht in de as en in de lucht’, vermeldt de website Uitvaart. Een TNO-rapport uit 2014 noemt een gemiddelde CO2-emissie van 208 kilo C02 per crematie. Kenniscentrum InfoMil van Rijkswaterstaat schrijft: ‘Naast calcium- en fosforhoudende verbindingen bevat crematie as ook zware metalen zoals koper, chroom, nikkel en zink. Synthetische kleding en verfstoffen zijn ook milieubelastend’.

Tijdens de informatiebijeenkomst werd door de initiatiefnemers van het crematorium gemeld dat er geen as en rook uit de schoorsteen kan komen. Een filtersysteem achter de crematieoven is wettelijk verplicht. De mededeling dat in Veendam de nieuwste technieken komen met minimale faalkans en er bij falen alsnog geen as uitstoot is, overtuigt hen niet. „Onze mooie begraafplaats is er zeer ongeschikt voor, hij is er niet voor ingericht en het komt provisorisch over”, aldus het bewonerscomité. Initiatiefnemers spreken over een verbouw en over een uitbreiding van een bestaande situatie. „Hiervan is geen sprake, dit betreft nieuwbouw, namelijk de bouw van een crematorium”, aldus de bewoners.

„Wat wij als Actiegroep ‘Veenkracht’ de Veendammers en de publieke opinie heel duidelijk willen maken is dat er geen mooie all-in-one crematorium wordt gebouwd zoals in Winschoten, waar de kist achter een gordijn verdwijnt, of naar beneden zakt en dan naar de verbrandingsoven gaat. Hier betreft het een uitbreiding van de familiekamer en de aula met horecagedeelte. Een crematorium wordt op een behoorlijk aantal meters van de aula gebouwd. Met de kist op een verrijdbaar onderstel moet men dan alsnog door de open lucht schuin oversteken naar de verbrandingsoven. Bij regen kan men schuilen onder de gaanderij. Er is meer sprake van een losse verbrandingsoven die op 60 meter van de erfgrond komt van de dichtstbijzijnde woningen, en op 95 meter van de achtergevel. De initiatiefnemers hebben het over een kleinschalig crematorium. Het maximaal aantal crematies per dag bedraagt twee. Om het crematorium rendabel te krijgen zijn er iedere dag twee crematies noodzakelijk, dat is in onze ogen niet kleinschalig meer. Er zal nog nauwelijks ruimte zijn voor een traditionele begrafenis. Het verbaast ons om een crematorium te bouwen naast een (nieuw aan te leggen) leer- en sportpark. Dat strookt naar onze mening niet met een discrete, integere en respectvolle uitvaart van een geliefde”.

Er zijn nog meer gevoeligheden die de betrokkenen bezighouden. Voor het bereiken van de nieuw aan te leggen parkeerplaatsen bij het leer- en sportpark gaat een brug over de sloot toegang geven tot een pad, dat vlak langs de uiteinden van de rijen kindergrafjes gaat lopen. De heer Veltens vindt dat heel kwalijk. Hij is eigenaar van het graf van zijn zoontje. „Toen mijn vrouw nog leefde heb ik ooit over een herbegrafenis van ons eerste kindje gesproken. Hij zou dan tussen hen in komen. Er was al toestemming van de burgermeester maar zijn vrouw vertelde er geen goed gevoel bij te hebben. Hij lag er al zo lang en we hebben het toen zo gelaten. Maar nu vind ik het jammer. Ik kan er nu niet meer over beslissen, maar als mijn vrouw het toen had geweten was het doorgegaan”, vertelt Veltens.

Onder de 200 verzamelde handtekeningen zijn ook handtekeningen van mensen die niet aan de Langeleegte wonen maar uit principe of uit geloofsovertuiging hebben getekend. Anderen tekenden omdat er op de begraafplaats familie ligt. Het crematorium komt op luttele meters van graven te liggen. Grote zorg van de bewoners is de waardedaling van de woningen. „Vanuit het slaapkamerraam heeft mijn zoon er uitzicht op”, aldus een bewoner. Ook flora en fauna liefhebbers en milieubewuste mensen hebben getekend. Het is mogelijk dat voor het pad en het bruggetje er bomen moeten wijken, waaronder die van een reigerkolonie.

Henk Drenth