‘Alleen de voetjes staan er nog’

MUNTENDAM

Teamcoördinator Alie Woltjes (56) was geschokt toen ze bij expertisecentrum de Kluft aankwam. Daar zag ze dat het bronzen beeld in de vorm van een meisje mist. „Ik was echt verbaasd en mijn collega’s ook. We vragen ons af hoe je zoiets kunt doen. Alleen de voetjes staan er nog en dat is maar een zielig gezicht.”

Veertig jaar geleden kreeg de Kluft het beeld van de gemeente cadeau. „Het had iets symbolisch. Wij behandelen kinderen met een kalenderleeftijd van nul tot achttien jaar waarvan de ontwikkelingsleeftijd onder de 24 maanden ligt. Onze doelgroep heeft het niveau van een baby of peuter. Ze zijn kwetsbaar en dat zag je terug in het bronzen meisje. Het staarde met haar handjes op de rug verlegen naar de grond.”

In de afgelopen weken zijn er meerdere beelden gestolen in Muntendam en omgeving. Volgens Alie met voorbedachten rade, want wie de voetjes goed bekijkt ziet dat er een zaag aan te pas is gekomen. “Ik denk dat zo’n beeld best veel geld opbrengt als je dat laat omsmelten. Het was namelijk een meter hoog.”

De Kluft heeft aangifte gedaan, maar de medewerkers verwachten niet nog iets van het beeld terug te zien. „We zijn nog een beetje verslagen en weten niet wat we gaan doen”, vertelt Alie. „Het beeld had voor ons een emotionele waarde. Wij zijn ons aangezicht kwijt. Het was van ons en daar hadden ze vanaf moeten blijven.”

Heeft u iets gezien of weet u waar het bronzen meisje is? Neemt u dan contact op met de politie Veendam.