Crossers trainen in Veendam

VEENDAM

De trainingsweek is georganiseerd door MX Racing Skills van Davy Lunenburg en Wesley Verheyen uit België. Het kampeerterrein staat vol met campers en caravans.

“De contacten zijn er al van oudsher”, vertelt voorzitter Dita Renken van de MC Veendam. “Davy Lunenburg heeft 22 jaar geleden deelgenomen aan een trainingsweek die de MC Veendam zelf organiseert. De samenwerking is super, ze komen hier graag en de contacten zijn heel gezellig. Ze zijn selfsupporting, en alles regelen ze zelf. Er staat een grote tent waar voor iedereen wordt gekookt.”

Er zijn vijf lesgevende trainers met een coördinator. De coureurs komen van verschillende motorclubs uit België. “We zitten telkens met vier groepen op de baan”, vertelt Davy Lunenburg. “Met twee groepen per keer proberen we in veetig minuten een sessie te doen”, voegt Wesley Verheyen toe. “Met twee trainers per groep. De deelnemers rijden 30 minuten, en de rest bestaat uit theorieles. We rijden in drie sessies per dag.”

Lunenburg, „de jongste bij ons is 8 jaar. Jonge rijdertjes kunnen we veel meer aanleren dan de oudere.” “Ze pikken dingen sneller op”, valt Dita bij. “Het is ook de makkelijkste leeftijd om het aan te leren.”

„Bij de volwassenen hebben we rijders die ook aan het EK en aan het ONK meedoen. Wij richten ons op de basistechnieken. En op het basisprincipe van een sprong, en dat ze dat veilig gaan doen. Ze moeten ook weten hoe het op te vangen voor als er iets verkeerd gaat. Als ze die techniek kennen, kunnen ze met het springen een show gaan geven.”

„Je kunt aan de kleintjes al zien of ze talent hebben, of dat het niets gaat worden. We hebben er jongens tussen die we kunnen vormen, en triggeren om er iets uit te halen. Daar kun je iets mee bereiken. Anderen willen ook wel graag aan motorcross doen, maar hebben het niet in zich.” Verheyen haakt in, „Het is vergelijkbaar met wat Ronaldo met de bal heeft.”

„De motor controleren is de kunst. Het springen is met het hele lichaam. Met de knieën tegen de tank en met de juiste houding van de armen. Met de perfecte houding van het lichaam kunt ge met de motor doen wat ge wilt.”

Overigens worden de coureurs in België piloten genoemd. En dat is voor deze hoogvliegers eigenlijk helemaal niet zo gek. De grondsoort heeft ook nog invloed, in Veendam is het steviger dan het zandleem bij Lille in België. Het remt de snelheid en kan er ook minder hoog gesprongen worden.

Het parcours werd door besproeiing in conditie gehouden.

De dag begint om 8 uur met een opwarming en conditietraining. Verdere activiteiten zijn het joggen, hardlopen en mountainbiken in de omgeving. Recreatieve tochtjes in Veendam en Borgerswold worden ook gemaakt. En er is tijd voor ontspanning zoals verkoeling zoeken bij Tropiqua.