Proef bij Langebosch met blauwalgbestrijding

VEENDAM

In samenwerking met Waterschap Hunze en Aa’s start de gemeente Veendam met een proef om de waterkwaliteit van zwemplas Langebosschemeer te verbeteren.

In verband met de aanwezigheid van blauwalg is een negatief zwemadvies van kracht voor de plas. Blauwalgen zijn bacteriën en leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Zowel mensen als honden kunnen door aanraking met blauwalg verschillende gezondheidsklachten krijgen.

In de maanden juni en juli laat waterschap Hunze en Aa’s relatief schoon en helder water vanuit het IJsselmeer in nabij de sluis Langebosschemeer. Door het verversen wordt de leefomgeving van de blauwalg aangepakt. De verwachting is dat dit leidt tot een verbetering van de waterkwaliteit. De werkzaamheden duren ongeveer anderhalve maand. Het inlaten van het water is gestart op 2 juli. Gedurende de werkzaamheden wordt er intensief gemeten op de aanwezigheid van blauwalgen. Op basis van deze resultaten gaan het waterschap en de gemeente dit experiment evalueren.