VEENDAM Het zijn spannende weken voor heel veel kinderen uit de regio Veendam. Een groep van honderd kinderen die in armoede opgroeien, gaat in de naderende zomervakantie groepsgewijs een vakantieweekend tegemoet.

Deze kinderen en hun ouders zijn uitgenodigd voor een lang weekend vakantie in De Burcht in Wedde. Hier worden kindervakanties georganiseerd voor kinderen die aan de andere kant van het geluk geboren zijn. Een bijzonder mooi initiatief waarbij diverse partijen betrokken zijn. Een daarvan is oud-inwoonster van Veendam Jannie Orsel. Ze runt zowel kringloopwinkel in Heiligerlee als de stichting Eerste Hulp. „Het is eigenlijk mijn wereld geworden om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben”, aldus Jannie.

In die hoedanigheid verscheen Orsel wel eens in regionale radio- en televisieprogramma’s. Zo zag het echtpaar Frank en Martina Ferrari haar eveneens op televisie. Het stel startte in 2012 met het faciliteren van de kindervakanties op De Burcht en benaderde Jannie een paar weken geleden met het voorstel 100 kinderen uit de regio Veendam te zoeken die een vakantieweekend verdienen.

Jannie kreeg een rondleiding op De Burcht en was geroerd door wat ze aantrof. „Deze mensen hebben iets unieks neergezet. Alles is gericht op kinderen. De ouders komen met de kinderen mee en niet andersom, zo mooi. Een omgedraaide wereld eigenlijk!”

Jannie is flink aan de slag gegaan om 100 gezinnen te selecteren. Een flinke klus en niet in de laatste plaats omdat ze nog veel meer dan deze 100 gezinnen kent, die in armoede leven. „Het liefst wil je iedereen helpen maar dat gaat helaas niet. Maar dat dit uberhaubt mogelijk is gemaakt, is fantastisch.”

Tussen de kinderen die naar De Burcht toegaan, zitten er ook vele die niet alleen te maken hebben met armoede. Ook kinderen met aandoeningen als autisme, epilepsie of kinderen die getraumatiseerd zijn, zijn meer dan welkom in Wedde. Martina Ferrari haar achtergrond is werken in het speciaal onderwijs en vanuit haar werk kwam ze samen met haar man op het idee om te starten met De Burcht.

En vervolgens mocht Jannie iedereen inlichten. „Mensen zaten te huilen van blijdschap en de dankbaarheid is zo groot. Oneindig bijna. Het is zo mooi en dankbaar en tegelijkertijd heel erg dat het moet.”

De kinderen die ingedeeld worden in leeftijdscategorieën komen dus groepsgewijs naar Wedde. Hier wacht ze een weekend vol vertier, spelletjes, uitstapjes, kanovaren, vissen, picknicken, kampvuren, verkleedpartijen en natuurlijk ook zwemmen.

Maar naast mensen als Jannie en het echtpaar Ferrari worden dergelijke weekenden mogelijk gemaakt door sponsoren. In het geval van deze 100 gezinnen waren dat de Odd Fellows en Kiwanis uit Veendam. „Wat zijn de ouders en wij allemaal, hen ontzettend dankbaar. De crisis is dan officieël al een poosje voorbij, maar er is nog zoveel armoede hier. Schrikbarend”, besluit Jannie.