Klein crematorium op Buitenwoelhof stuit op felle weerstand

VEENDAM

In de aula van het Buitenwoelhof werden afgelopen woensdagmiddag de vernieuwde plannen van de Onderlinge Uitvaartvereniging Veendam-Winschoten en Omstreken (OUVW) voor het bouwen van een kleine crematorium gepresenteerd.

Een dag eerder was er een bijeenkomst met bewoners waarin de emoties behoorlijk opliepen. Directeur Akke Vrijmoeth van de uitvaartvereniging had moeite om in gesprek te komen door hoog oplopende gevoeligheden. Men liet blijken het crematorium niet in hun achtertuin te willen. Er zullen bewoners zijn die vanuit hun dakraam de schoorsteen kunnen zien.

Een crematorium dat zo dicht op de kindergrafjes zou staan, riep veel boosheid op. Vrijmoeth benadrukte met klem dat de kindergraven op substantiële afstand liggen, en het strooiveldje helemaal aan de andere kant ligt. Ook vertelde hij niets af te willen doen aan alle emotie die er om heen is.

Volgens de regels wordt er ook niet gebouwd op negentig meter afstand van de huizen. Ook was iemand bang voor as en rook, en het niet kunnen eten van de vruchten uit de tuin. „Maar er komt geen as en rook uit. Het enigste dat uit de schoorsteen van een crematorium komt, is warme waterdamp. Er is wat trilling van de lucht te zien, en meer mag het ook niet zijn.”

“Ik weet niet of alle informatie goed binnengekomen is. We hebben de bewoners daarom uitgenodigd om 17 juli het crematorium in Winschoten te bezoeken. Hier wordt uitleg gegeven over de werking van het crematorium. Ook kan kan men zien hoe de filters en het mechaniek, dat er voor zorgt dat er niets naar buiten komt, eruitzien en hoe dat werkt.”

Bij de bezwaren kwam ook de parkeeroverlast ter sprake. “Bij begrafenissen is die er nu ook. Bij het nieuwe Sport en Leerplein komt een uitbreiding van de parkeergelegenheid met een pad naar het Buitenwoelhof. Deze parkeerplaats zal wel vaker worden gebruikt”, geeft hij toe. „De parkeerplaats komt er ook sowieso, ook wanneer het crematorium er niet komt.”

Mocht men er in de procedure helemaal niet uit komen, zou nog onderzocht kunnen worden of het ergens anders op het terrein kan worden gerealiseerd, mits de afstand vanaf de aula niet te groot is. Maar dat heeft niet de voorkeur.

“Wij hebben specifiek gekozen voor de Buitenwoelhof, omdat wij vinden dat het een schitterend complex is met een parkachtige omgeving. We hebben mooie voorzieningen en we willen het totaalconcept realiseren waar begraven, cremeren en herdenken bij elkaar komen. Niet alleen voor onze verzekerden en leden, maar voor iedereen die dat graag wil.

Voor een mooi afscheid dat passend is in de regio. In onze missie staat een waardige, piëteitsvolle en betaalbare uitvaart. Daar is dit concept op gestoeld. Redelijk uniek is de 24-uur vrije toegang per dag van de opbaarkamers met een sleutel. In Winschoten is dit niet het geval.”

“Vanuit onze praktijk, en van onze uitvaartleiders, krijgen we regelmatig teruggekoppeld dat men het jammer vindt dat in Veendam wel de opbaring en de plechtigheid plaatsvindt, maar dat de geliefden verplaatst moeten worden naar Winschoten of andere crematoria in de regio. Als wij dit soort signalen krijgen wordt in ieder geval het onderzoek gestart om te kijken of we een kleinschalige crematievoorziening zouden kunnen realiseren.”

Het crematorium kan achter het bestaande gebouw voor opslag van de werktuigen in dezelfde bouwstijl gerealiseerd worden. Daardoor zou het vanaf de Langeleegte weinig opvallen. De schoorsteen steekt twee meter boven het dakvlak uit. Hoewel er hoge begroeiing om heen staat, zal de schoorsteen voor een deel wel te zien zijn. De directeur zegt daarnaar te willen kijken.

De aula kan middels uitbouw uitgebreid worden met een ontvangstruimte en een familiekamer. Het middenterrein kan aangepast worden met als belangrijkste element een pad naar het crematorium.

De afstand vanaf de achterkant van de huizen is op circa 125 meter. Er zou gebruik gemaakt gaan worden van de nieuwste technieken met minimale faalkans. Bij falen is er alsnog geen as uitstoot of rookwolken. De fabrikant kijkt van afstand dagelijks mee naar de werking van de installatie.

De bouwaanvraag wordt overigens wel ingediend bij de gemeente.

Door: Henk Drenth.