Negen inburgeraars halen mbo-diploma

VEENDAM

Negen inburgeraars hebben afgelopen dinsdag hun Entree diploma van Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam in ontvangst genomen. Hiermee heeft deze groep een slagingspercentage van 100% gerealiseerd.

De negen inburgeraars maakten onderdeel uit van een pilot gestart door het Noorderpoort in schooljaar 2017-2018. In deze pilot kregen inburgeraars de mogelijkheid om een Entree-opleiding Dienstverlening & Zorg en/of Retail te halen.

Met een Entree-opleiding kunnen studenten - 16 jaar of ouder - zonder vooropleiding of diploma een startkwalificatie halen om een mbo-opleiding op niveau 2 te volgen. Daarnaast hebben acht inburgeraars binnen de pilot de opleiding Dienstverlening Breed, niveau 2, gevolgd met positief resultaat. Allen stromen ze door naar het tweede jaar.

Het is voor veel inburgeraars een erg grote stap om via de reguliere weg een mbo-opleiding te volgen. De pilot helpt hen erbij om deze grote stap te maken. De negen inburgeraars die de pilot doorlopen hebben, zijn geselecteerd naar aanleiding van persoonlijke gesprekken tussen de inburgeraars en De Kompanije – een werkorganisatie voor de gemeentes Pekela en Veendam.

De studenten hebben de Entree-opleiding doorlopen volgens de bbl-constructie: één dag per week naar school voor de theorie en de rest van de week aan het werk binnen hun werkleerbedrijf. Daarnaast hebben de studenten extra lessen in Nederlands en rekenen gevolgd.

„De pilot was een groot succes. Door het vele meewerken in Nederlandstalige organisaties, heeft de Nederlandse taalbeheersing van de studenten een enorme vlucht genomen. Ook hun houding, professionaliteit en zelfvertrouwen is sterk gegroeid. Vijf studenten hebben ervoor gekozen om door te gaan naar een mbo-opleiding op niveau 2. De overige vier hebben een baan aangeboden gekregen bij hun werkleerbedrijf”, aldus Betty Derksen van het Noorderpoort.

Het Noorderpoort en de gemeentes Pekela en Veendam gaan in het nieuwe schooljaar een vervolg geven aan het traject. In september 2018 starten achttien inburgeraars met een Entree-opleiding bij Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam.