Jordy en Stephanie gehuldigd voor redden drenkeling

MUNTENDAM

Donderdag 28 juni zijn Jordy Drenth en zijn vriendin Stephanie Born, namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, door burgemeester Munniksma gehuldigd voor hun kordaat optreden bij het redden van de heer Broekema.

Op 24 september vorig jaar raakte hij te water aan het Beneden Verlaat in Muntendam. De huldiging vond in de gemeente Midden-Groningen in het voormalige gemeentehuis van Menterwolde plaats.

Paul Vasseur, secretaris van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, reikte aan Jordy Drenth en Stephanie Born een getuigschrift. Daarbij werd aan Jordy een bronzen medaille uitgereikt.

Jan Broekema was onderweg naar het Spoormuseum in Zuidbroek. Dicht bij huis was hij met de scootmobiel in de wal geraakt, viel vervolgens om waarna Jan in het kanaal terecht kwam. Zijn vrouw Gina zat nietsvermoedend achter het huis toen er een ambulance bij de buren stopte. Zij vroeg zich af wat er bij de buren kon zijn gebeurd. Haar man lag in de ambulance, en hij zei dat hij er nog was en het goed met hem ging.

Jordy Drenth woont op zo’n 400 meter afstand van de plek waar het gebeurde. Rond 14.00 uur was hij met zijn vriendin Stephanie Born op de fiets gestapt voor een fietstochtje. In de verte hebben ze de scootmobiel in de wal op de zijkant zien liggen. “We zijn er heel snel heen gefietst en zagen grote kringen in het water”, vertelt Jordy. Zijn telefoon gaf hij aan zijn vriendin zodat zij kon bellen, en sprong het water in. Broekema kan niet zwemmen.

Jordy kon het hoofd van de drenkeling boven water krijgen. De wal is hoog en hij kon meneer Broekema er niet uitkrijgen. Ook was Jordy’s hand net uit het gips. Stephanie kon de drenkeling rustig krijgen zodat hij zich over kon geven aan de redding.

De politie was snel ter plekke, en een agent ging ook het water in. Samen kregen ze, met assistentie van Stephanie, meneer Broekema op de wal. De ambulance arriveerde ook op dat moment. Broekema had water binnengekregen en moest naar het ziekenhuis, waar hij een nacht verbleef. Jordy en Stephanie hebben hem daar ook bezocht.

Hij heeft heel veel geluk gehad. Er komt maar heel weinig verkeer langs. De hulpverleners waren zo snel ter plaatse dat Stephanie haar opleiding BHV niet in praktijk hoefde te brengen. Jordy en Stephanie hoorden dat er bij situaties met drenkelingen te weinig handen uit de mouwen wordt gestoken. „Maar je springt er meteen in en je gaat geen sensatie zoeken”, zegt Jordy.

Het scheelde maar weinig. Het echtpaar Broekema is heel dankbaar en ze zijn blij dat ze hun 50 jarig huwelijkfeest hebben kunnen vieren.