‘P.E.T.S.’ nieuw interactief lesprogramma over pesten

VEENDAM

Barbara en Manon Steen uit Veendam doen mee aan P.E.T.S. een initiatief tegen pesten.

In het interactieve lesprogramma voor scholen speelt Barbara mee als Regina en Manon als Mirjam.

P.E.T.S is bedoeld voor zowel basisscholen als middelbare scholen. P.E.T.S staat voor Probeer Eens Te Stoppen of een pets om wakker geschud te worden en een stukje bewustwording op gebied van pesten.

Het programma is interactief, dat houdt in dat er korte films zijn, met verschillende thema’s op gebied van pesten. Hieruit kunnen de leerlingen kiezen. In deze verhalen kan ook nog eens gekozen worden voor verschillende verhaallijnen.

De leerlingen gaan vervolgens een aantal opdrachten maken en hiermee kan de docent weer een gesprek opstarten. Ook wordt het programma uitgebreid met interviews met deskundigen, BN’ers, pesters en slachtoffers over pesten.

Het is als basislesmethode te gebruiken, maar ook als aanvulling op bestaande methodes tegen pesten, omdat het pesten in de praktijk laat zien.

Buiten het programma om, is het mogelijk om de maker, Brian op de Dijk, te ontvangen. Hij kan vertellen over het project, vragen beantwoorden en zijn eigen pestverhaal vertellen. Doel hiervan en van het project is om pesten bespreekbaar te maken en de ogen te openen.

In september (17 t/m 21 september) is er de Week Tegen Pesten en dan zal het project van start gaan, scholen kunnen zich al wel inschrijven voor deelname.

P.E.T.S. is ontstaan na het succes van het bezoeken van 40 scholen in Nederland met het vorige filmproject; ‘De Confrontatie II’. Hierin stond pesten ook centraal en alles waarmee leerlingen te maken krijgen in de puberteit, zoals de thuissituatie, vriendschappen, liefde, interesses.

Tijdens de bezoeken aan scholen deed Brian zijn eigen verhaal en na de film was er de mogelijkheid tot vragen stellen. Brian kreeg veel persoonlijke reacties van leerlingen en kwam zo op het idee voor P.E.T.S. om leerlingen zo nog beter te kunnen helpen pesten bespreekbaar te maken en te stoppen.

Deze periode worden alle scholen in de regio aangeschreven om te informeren over dit project die kan bijdragen in de Week Tegen Pesten.