‘Wij doen niet aan rustdag!’

VEENDAM

‘Hey, even doorlopen!’ klinkt het vanaf een bankje aan de zijkant van de weg. De groep lopers roept terug: ‘Ga zelf lopen dan!’ Er word gelachen en de 10 kilometer-groep slaat de hoek om.

Van 11 tot en met 15 juni is het weer tijd voor de Avondvierdaagse. De lopers beginnen bij Pasterhal en lopen een route door Veendam. Niet alleen scholen doen mee, maar ook sportclubs en fanatieke fans. In totaal doen 48 groepen mee.

Gerlof Sinnema (53) is al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de Avondvierdaagse Veendam. ,,Dit jaar doen zo’n 2200 lopers mee. Het is de 60ste keer dit jaar en we hadden er wel iets speciaals mee willen doen maar zijn het eigenlijk een beetje vergeten”, aldus Sinnema.

De groepen maken zich intussen buiten klaar om te vertrekken. ,,Maar dat maakt niet uit”, vervolgt Sinnema. „Want het is gewoon zoals ieder jaar weer super gezellig. Als iets mij duidelijk is geworden is dat mensen dit evenement gewoon heel leuk vinden. Als je trouwens nog mee wilt lopen zou ik nu gaan”, drukt hij me op het hart. Vandaag gaan wij samen met de 10 kilometer-groep op pad.

Iemand die vooral van de Avondvierdaagse houdt is Jorick (13) van Scouting Veendam. ‘We doen ieder jaar mee aan de loop, maar wel altijd de 10 kilometer.’ Hij lacht als ik vraag waarom ze niet gewoon 5 kilometer lopen. Hij antwoordt: „Dat is ja net niks.” Jasper loopt nu al negen jaar mee. ‘Ja het is wel vermoeiend en spierpijn krijg je ook. Maar dat hoort erbij. Je krijgt snoep, gaat gezellig met vrienden op pad en je ziet ook nog eens wat van Veendam.”

De begeleider van Jorick; Jasper, roept hem weer in het gareel. Hij loopt wat langzamer wanneer een jongetje zijn veters moet strikken.

De groep scouts is niet zo zeer aan het zingen, maar meer aan het schreeuwen. „Dit is het vijfde couplet! Ik heb een potje met vet!”, schreeuwt de groep vrolijk uit. Ouders staan aan de kant te zwaaien en maken foto’s. Ik ga naar het voorste gedeelte van de groep. „Ma loop niet zo snel!”, hoor ik op de achtergrond, de reactie daarop ontgaat me.

Drie dames gekleed in paars lopen in stevige pas door. „We zijn aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Die doen we ieder jaar. Dus dit is een leuke oefening”, zo vertelt Elisabeth mij. Ze draagt een vrolijk paars hoedje met bloemetjes. Ik loop een tijdje met ze op en ze geven me wat advies voor beginnende lopers:

Wandel advies

1. Draag goede sokken en schoenen. Anders krijg je blaren en kun je niet lang doorlopen door irritatie. Kijk goed wat bij jouw voeten past.

2. Regelmatig eten en drinken is natuurlijk essentieel. Heb altijd water en eten bij je. Het liefst in een tas die je makkelijk kunt dragen. Ook je zout gehalte moet op pijl blijven.

3. Let op de groep. Probeer altijd bij elkaar te blijven en zorg ervoor dat kinderen altijd naast je lopen. Zo voorkom je ongelukken.

4. Neem een goed humeur mee. Ga lekker met je vrienden of familie lopen. Geniet van de natuur, bezoek een interessante stad. Als je er plezier in hebt vliegt de tijd voorbij.

De lopers zijn met minder dan normaal. „Het is namelijk rustdag. Dus veel mensen zitten thuis. Maar de mensen die hierlopen zijn wel de echte die hards. En wij doen niet aan rustdag!”

Het weer zit mee en al snel zijn we weer terug bij af. „Wacht maar af. Vrijdag wordt het druk. We hebben 8 muziek korpsen. En de vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan om alles goed te organiseren. Het was dit jaar een beetje chaos. We kregen veel inschrijvingen en iedereen heeft natuurlijk een medaille verdiend. We kijken er allemaal naar uit”, besluit Sinnema.

Door Suzanne Kruit.