Stel gaat Alpe d’Huzes op

VEENDAM

Het jaarlijkse wandel-, hardloop- en fietsevenement vindt jaarlijks plaats om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker.

De motivatie voor deelname is vanwege Jenneke haar moeder. Haar moeder is gelukkig van darmkanker genezen. ,,Maar ook om ons heen hebben we veel mensen met kanker gezien. Onze opa’s en oma’s en andere familieleden”, vertelt Jenneke. “En ook op het werk. Mijn gedachte was dat ik hier wat mee moest doen.”

Wouter: “Via het opbouwen van een sportieve netwerk vanuit mijn functie als woonbegeleider en intermediair, kwam ik in aanraking met Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe. Koert Thalen van het jeugdfonds nodigde ons uit om voor de KWF actie bij zijn ‘Team T(h)alent’ te komen. Hij is onze teamcaptain en doet dit al acht jaar.”

“Voor ons is het voor de eerste keer. We worden door veel vrijwilligers ondersteund, waaronder onze ouders. Ons team bestaat uit 10 sporters van Team T(h)alent uit Hoogeveen, plus 8 vrijwilligers.”

Jenneke gaat het parcours hardlopend afleggen en Wouter fietsend. Het parcours is 14,5 kilometer met 1100 hoogtemeters en 21 bochten. De fietsers maken met het retour naar beneden een dubbele afstand. De wandelaars en hardlopers gaan met de liften weer naar beneden.

Wouter is nog nooit fietsend een berg opgeweest. “Maar we hebben beiden wel een heel sportieve achtergrond. In september heb ik voor het evenement een fiets aangeschaft. Deze discipline heb ik mezelf eigen moeten maken. Voor mij is het wel een uitdaging. Als training zijn we de Holter Berg bij Markelo op geweest. Een heuvel met 10 procent stijging waar we mooie trainingen kunnen doen. We krijgen hetzelfde gevoel, zoals de verzuringen en het tempo. De stijging van de Alpe d’Huez is gemiddeld met 9 à 10 procent.”

Jenneke en Wouter vertrekken zondag naar de Alpe d’Huez. We hebben 6 zakelijke sponsoren gevonden om ons te ondersteunen. MECE Makelaardij, mannenkledingzaak KLOF, Schoonheidssalon Jenneke, Witting Installatietechniek, WS Running & Bootcamp en Bike Totaal Steenbergen. En een scala aan persoonlijke sponsoren vanuit onze netwerken. Sponsoren kunnen nog tot ruim na het evenement gaan doneren.

Er doen 4600 deelnemers uit heel Nederland mee die allemaal hun eigen netwerk inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen. Het afgelopen jaar werd 10,4 miljoen euro opgehaald. Jennifer en Wouter denken met een voorzichtige schatting zo’n 3000 euro op te kunnen halen, en mogelijk nog meer.

Het evenement is over twee dagen verdeeld. De woensdag ervoor vindt de Alp d‘HuZus plaats (‘het zusje’). Al die ondersteunende mensen (Zussen genoemd) die ook de berg willen bedwingen kunnen dan hun bijdrage leveren. Zo worden de deelnemers aan de Alpe d’HuZes ondersteund door ‘de Zussen’ die al op de eerste dag hun prestaties hebben neergezet. Dit onderdeel is in 2008 door enkele vrouwen bedacht. Zevenenveertig enthousiaste vrouwen en een enkele man hebben op woensdag als Alpe d’HuZusser één keer de berg opgefietst.

Om kwart voor vijf ’s middags vindt donderdag de Saamhorigheidsklim plaats en gaan alle 4600 deelnemers nog een keer omhoog.

Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer aan kanker overlijd.

Jenneke gaat twee keer de berg op. Wouter tot maximaal zes keer.