De hele wereld eet in Veendam

VEENDAM

Met een groepje vrienden organiseerde Boudewijn Brink vijf jaar geleden in Groningen de eerste editie van het MultiCulinair Foodfestival. Sindsdien is het eetfestijn met internationale gerechten gigantisch gegroeid.

Brink is de eigenaar van The Boys Events, de organisator van het culinair festijn. ,,We zitten inmiddels in Nederland en in Duitsland”, vertelt hij. ,,Eigenlijk zijn we net een rondreizende culinaire kermis, elk weekend in een andere plaats. Waar we de inwoners van alle leeftijden en uit allerlei culturen laten genieten van verschillende nationale gerechten.”

Afgelopen weekend was het MultiCulinair Foodfestival voor het eerst in Veendam. Vrijdagochtend begon de opbouw met elf foodtrucks. Boudewijn Brink: ,,In Groningen plaatsen we er 25, maar omdat het nieuw is in Veendam willen we iedereen de kans geven om wat te kunnen verdienen. In Wilhelmshaven Duitsland hebben we er soms dertig staan.”

Vrijdag werd het eetfestival om 17 uur geopend. Het slechte weer was een ontzettende spelbreker, maar op zaterdag en zondag liep het goed. ,,We hebben altijd dezelfde opstelling van de foodtrucks met de bar in het midden. In de bar hebben we heel mooie speciaalbieren. We hebben veel affiniteit met eten. Van Amerikaans, Mexicaans tot Afrikaans. Aziatische gerechten, Franse, Vietnamees, Indisch… Het zit er allemaal bij, en met allerlei vlees en visgerechten. Er reist ook een mooie zalmrokerij met ons mee. Het is een leuke groep uit verschillende culturen, en de sfeer is heel gemoedelijk. Het is echt een familie-evenement. Het is multiculinair en we zien ook verschillende culturen op het festival terugkomen. Eten moeten mensen altijd en eten verbindt.”

Door Henk Drenth