Leerlingen Viermaster op zoek naar sporen van de oorlog

VEENDAM

De groepen 6 van de Viermaster in Veendam hebben afgelopen vrijdag gezocht naar allerlei herinneringen van de Tweede Wereldoorlog in Veendam.

Zij bezochten onder andere de Joodse begraafplaats in Ommelanderwijk. Opvallend voor de leerlingen was de aparte jaartelling en het gebruik dat op een graf stenen gelegd werden. Daarna werden enkele plaatsen in Veendam en Wildervank bezocht waar de zogenaamde Stolpersteinen liggen. Plaatsen waar vroeger Joodse inwoners van Veendam en Wildervank gewoond hebben. Op de Stolpersteinen staan de namen, geboortedatum en datum en de plaats waar de mensen vermoord zijn. De kinderen vonden dit zeer indrukkend. Van de 205 Joodse inwoners in Veendam, Wildervank en Stadskanaal zijn slechts vijf inwoners levend teruggekeerd.

Verder bezochten de kinderen de graafplaats de Nederlands Hervormde kerk in het centrum van Veendam, Hier liggen tien Engelse soldaten begraven die op 12 en 15 juli 1941 de dood vonden. Verder liggen er een mensen begraven die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog. Daarna gingen de leerlingen naar het monument bij de Nederlandse Hervormde kerk, het monument tegenover Sint Fransciscus. en het monument in Wildervank

Vervolgens werd op de fiets een bezoek gebracht aan het Jan Salwaplein, de Jacob Bruggemanlaan en het A.G Swartstraat. Allerlei straatnamen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Voor alle kinderen was dit een indrukkende tocht als afsluiting van de geschiedenislessen op school over de tweede wereldoorlog.