Amateurfotografen Veendam vieren 60 jarig bestaan

VEENDAM

De Amateur Fotografen Vereniging Veendam bestaat 60 jaar!

Zaterdag is onder grote belangstelling de jubileumexpositie van de AFV Veendam, ofwel de Fotoclub Veendam, in vanBeresteyn geopend. De fototentoonstelling heeft het motto ‘60 x Veendam’gekregen. Binnen dit kader hadden de leden veel vrijheid om zijn of haar eigen invulling te maken.

De expositie is de afsluiting van een reeks jubileumactiviteiten. In maart dit jaar heeft de Fotoclub Veendam een jubileumlezing gehouden in het Veenkoloniaal Museum. De fotoclub had één van de betere Nederlandse fotografen te gast. De illustratieve fotografe Maartje Roos toonde op onderhoudende wijze haar werk. Voor de avond was veel belangstelling, ook van leden van naburige fotoclubs.

De Amateur Fotografen Vereniging Veendam is omstreeks maart 1958 opgericht door twee journalisten van het toenmalige regionale dagblad De Noord Ooster. De heren Hiskes en Prijt hadden gedacht dat het een leuk idee zou zijn om een fotoclub op te richten. die na een oproep in hun krant een feit was.

Eind jaren 60, begin 70, werd het ‘bruggenproject’ opgestart dat grote invloed zou hebben op het indammen van de dempingwoede van veel Groninger gemeenten, zo ook in Veendam. Met het dempen van de kanalen wilden veel Groningse gemeenten de hoge onderhoudskosten uit de begrotingen schrappen. Dit beleid (door de provincie gedoogd) leidde er toe dat behalve het verdwijnen van de waterwegen (en aantasting van mooi landschap) ook veel fraaie ijzeren bruggen op de schroothoop terecht dreigde te komen.

Met het gevoel niets te kunnen doen tegen deze beleidsplannen had clublid en latere voorzitter Anne Zondag bedacht om die bedreigde situaties dan maar te fotograferen. Maar met het fotoproject werd bereikt dat er een rem werd gezet op het dempen van de kanalen en sloop van mooie bruggen. De clubleden wilden dit historisch erfgoed door middel van de fotografie toonbaar houden en delen met een breder publiek.

Voor de jeugd van 6 t/m 16 jaar had de 60 jarige Fotoclub Veendam een fotowedstrijd georganiseerd onder het motto ‘Mijn Veendam’. De foto’s zijn in Veendam gemaakt, of hebben betrekking op Veendam. De foto’s van de 20 inzenders hebben in de expositie een plaats gekregen. Zes inzendingen vielen in de prijzen en voor de overige inzenders was er een aanmoedigingsprijs.

In die 60 jaar heeft zich in de fotografie een ware revolutie voorgedaan. Van analoog naar digitaal. Foto’s werden in de donkere kamer afgedrukt, en men deed ook al aan bewerking. De mogelijkheden van nu moesten nog ontwikkeld en waren nog in het donker gehuld. Bijna iedereen fotografeert tegenwoordig. Soms met een spiegelreflex of ander fototoestel. En steeds meer met de smartphone camera, waarvan de kwaliteit steeds beter is geworden.

Niet veranderd is het geven van verdieping en creatieve invulling aan de foto’s. Bij de Fotoclub Veendam kan het fotograferen verder worden verdiept om nog meer uit de foto’s te halen. Tijdens de clubavonden wordt elkaars foto’s besproken en wordt gekeken of er nog verbeterpunten zijn. Scherpte, vlakverdeling en de sfeer in de foto komt aan de orde. De fotoclub kent ook de zogenaamde ‘huiskameravonden’ voor leden die graag meer willen weten over techniek, instellingen van de camera en zo al meer.

In de expositie zijn een aantal van deze zeer fraaie zwart-wit platen (letterlijk op grote aluminium platen gedrukt) te aanschouwen. Het 60-jarig jubileumexpositie in vanBeresteyn is van 21 mei t/m 30 juni 2018 te bezichtigen.