Gezonde vrouwen halen zwemdiploma

VEENDAM

Maandagmorgen hebben negen vrouwen van Het project Gezonde vrouwen in Veendam in zwembad Tropiqua hun zwemdiploma behaald. Het project Gezonde vrouwen in Veendam is gestart in mei 2017. Een groep van dertig vrouwen met een minimaal inkomen bespreekt aan de hand van het concept Positieve Gezondheid hoe zij de eigen gezondheid willen verbeteren. Uitkomst van het gesprek is dat de vrouwen willen leren zwemmen, fietsen, een sociaal netwerk vormen en beter Nederlands spreken. Het resultaat na één jaar is dat vierendertig vrouwen zwemles krijgen, vijftien vrouwen leren fietsen en negen bijeenkomsten worden georganiseerd over gezondheid. De deelnemers leren beter Nederlands spreken via het Taalhuis, het project Voel je goed! en door Nederlands te spreken tijdens de bijeenkomsten en zwem- en fietslessen. Vijfentwintig vrouwen hebben zelf een handwerkclub opgericht, ze leren elkaar naaien, breien en met een naaimachine werken.

Veertien vrouwen zijn later begonnen met zwemlessen en hopen eind 2018 af te zwemmen.