Raku en naakten te zien

VEENDAM

In Jemgum, Duitsland, is een overzichtsexpositie te bewonderen, waar men de kunstenaars die het meest aanspreken kan selecteren.

Twee kunstenaars uit onze gemeente doen ook mee: Anneke Gebert uit Ommelanderwijk en Aafke Pierik uit Wildervanksterdallen.

Wat maken jullie voor kunstwerken?

Aafke :”Ik maak olieverf,- en acrylschilderijen, voornamelijk van vrouwen omdat ik de schoonheid, de teerheid en het serene, mythische van een vrouwenlichaam iets magisch vind.

En het mannelijk schoon?

Af en toe schilder ik een man, maar dat vind ik veel moeilijker.

Een mannenlichaam is veel grover, met bobbels, haar en spierbundels.

Werk je met modellen?

Nee, soms schakel ik mijn man in om te kunnen zien hoe het er ongeveer uit ziet en regelmatig kijk ik ook in de spiegel naar mezelf om te zien hoe bijvoorbeeld de voeten zo natuurgetrouw mogelijk afgebeeld moeten worden.

Bedenk je van tevoren hoe het eindresultaat van een nieuw schilderij moet zijn?

Dat probeer ik wel eens, maar dat lukt niet altijd. De gezichtsuitdrukking is allesbepalend. Soms pakt dat heel anders uit dan ik bedacht had. Gaandeweg groeit de rest van het schilderij er omheen. Ik maak vooral realistische naakten, altijd sereen, nooit vulgair.

Anneke maakt vooral raku-gestookt keramiek. Raku is een Japanse, traditionele stookvorm die zorgt voor de typerende, gemêleerde kleuren van haar werken.

Waarom doe je mee aan deze kunstroute?

Ik wil mensen laten zien wat ik maak, in een mooie omgeving. Ik etaleer mijn werk tussen de bloemen, in de bomen en rondom het vijvertje.

Ik hoop dat de bezoekers zullen genieten van mijn tuin en kunst en een kijkje nemen in mijn atelier.

Anneke en Aafke verzorgen allebei workshops en lessen aan huis, alle informatie is te vinden op www.kunstaande

randvannederland.nl