Even de iPad aan de kant

VEENDAM

De vierde woensdag van de maand staat Bibliotheek Veendam in het teken van de Spelletjesfabriek.

Maaike Hermse werkt in de bibliotheek, en zij bedacht in aanloop naar Koningsdag het thema de Oud-Hollandse spellenmiddag. “Waarom alles op de iPad, het kan ook gewoon zo”, aldus Maaike. En zo is met reuze ganzenbord, sjoelen, hoepelen, kegelen en blikgooien. Kinderen konden ook gaan spijkerpoepen. Met een touwtje om de middel met daaraan een spijker. De spijker moest zo snel mogelijk in een flesje worden gepoept. Ook kon er ouderwets worden geknikkerd.

Maaike zelf heeft van een moeder nog leren elastieken. Voor haar was het ook al zo lang geleden. Renske de Haan van drie uit Wildervank speelde met haar moeder het dominospel. “Het gaat goed. Ze snapt al een beetje hoe het werkt.”

De tienjarige Abdi Abdull uit Somalië heeft het schaken van zijn broer geleerd. De negenjarige tweeling Niels en Sven Heidema kregen van Abdi de spelregels uitgelegd. Nodig om een vliegende start te kunnen maken. Deelname aan de middag op de vierde woensdag is gratis.