Vuurmeester maakt vieze koekjes

Veendam

Vuurmeester Christian Boomker kan veel meer dan vuurtje fikken en barbecueën, hij kan ook

wonderlijke koekjes bakken. In samenwerking met de stichting HungerNdThirst heeft hij koekjes ontwikkeld die je laten ervaren hoe het is als je smaak verstoord wordt.   Vieze koekjes dus? ,,Dat valt nog mee, ze zijn best eetbaar. Het gevolg van het eten van deze koekjes is dat je smaakpapillen tijdelijk verstoord raken. Zo kun je beleven wat bijvoorbeeld chemo-patiënten beleven.”   Was het niet zinvoller geweest om koekjes te ontwikkelen die voor deze mensen nog wel lekker zijn? ,,Dat is het doel, maar met deze koekjes maken we het probleem duidelijk voor niet-patiënten. Veel mensen die chemokuren volgen, hebben al een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen bij aanvang van het behandeltraject.” ,,Bloedarmoede komt ook veel voor. Door de smaakverstoring en andere neveneffecten van de behandeling zoals blaasjes in de mond en slikproblemen, verliezen veel patiënten hun eetlust. Gezonde voeding kan de overlevingskansen vergroten. Sociaal gezien is het ook zinvol, samen eten verbindt.   Waarom hou jij je hier mee bezig? Ik ben kok en levensmiddelentechnoloog, daarnaast heb ik chronische hoofdpijn. Hierdoor weet ik uit ervaring hoe belangrijk kwaliteit van leven is. Dingen die voor een ander van zelfsprekend zijn, zijn dat voor mij soms niet. Zo is het ook voor iemand die niet meer kan genieten van eten omdat de smaak verstoord is. Daarom wil ik mijn steentje bijdragen aan het zoeken naar een oplossing voor dit probleem.   Wat zijn de bestanddelen van de koekjes en hoe heb je ze ontwikkeld? ,,Ik ga het recept niet openbaar maken maar er zitten geen bizarre dingen in. Alles is gemakkelijk verkrijgbaar en eetbaar. Geen zaagsel, karton en metaal. Het ontwikkelen was een lange periode van experimenteren en uitproberen totdat uiteindelijk dit koekje ontstond. We noemen dit het A.T.E. koekje: awareness through experience. Door het eten van dit koekje worden mensen bewust van de gevolgen van smaakverstoring door het te ervaren. Wil je proeven?”   Dat wil ik en gelukkig heb ik, op aanraden van Christian, maar een klein stukje opgegeten want hoewel het koekje niet vies is, zijn de gevolgen niet fijn: veel speeksel, licht getintel in de mond, een beetje een verdoofd gevoel en het koude gevoel dat je ook krijgt wanneer je een nieuw kauwgumpje neemt. En een half uur lang nauwelijks smaak. Ik had nog koffie, maar dat kon weg.   Wat kun je hiermee betekenen voor kankerpatiënten? ,,We willen graag dat deze mensen gezond blijven eten. Een van de manieren om dat te bereiken is het opstellen van een persoonlijk smaakprofiel. Zo kunnen we in kaart brengen welke smaken men wel of niet waarneemt. Op basis van zo’n smaakprofiel kunnen we persoonlijke recepturen maken.”   Hoe maak je een smaakprofiel? ,,Met een basissaus en drupjes van sterke smaken. Gewoon net zo lang drupjes van bijvoorbeeld curry toevoegen tot de persoon de curry-smaak proeft. Als je dat voor alle smaken doet, krijg je een duidelijk schema en kun je een aangepaste receptuur maken. De methode hiervoor wordt op dit moment ontwikkeld door het Center for Gastrology en het Center of Expertise in Primary Food Care in België.”   Wat zit er nog meer in ’t vat? ,,We willen een aantal ‘sensory centers’ opzetten. Een huiskamerachtige plek, vooral niet in het ziekenhuis, waar mensen ondersteuning kunnen krijgen over voeding, een smaakprofiel kunnen laten maken en workshops kunnen volgen. Ook willen we producten en/of maaltijden gaan aanbieden in een thuisbezorgconstructie of via winkels en ziekenhuizen.”  

Auteur

admin