Nieuwe dienstregeling Museumspoorlijn STAR

VEENDAM

Het rijseizoen voor Museumspoorlijn STAR is weer begonnen. Dat is vroeger dan in voorgaande jaren. Nieuw in 2018 is dat er in de voorjaarsvakantie gereden wordt. In 2017 is al geëxperimenteerd met ritten in januari en februari. Daar is nu een vervolg aan gegeven

Meer bezoekers in 2017

Het rijseizoen 2017 liet een toename zien van 15%. Dat waren ruim 4000 meer bezoekers dan in het seizoen 2016. Een aantal grote evenementen, zoals Stadskanaal onder Stoom, trokken veel belangstelling. Maar ook de rijdagen in het voorseizoen konden op veel reizigers rekenen.

Uitbreiding in voorseizoen, iets minder in de bouwvak

De experimenten met rijdagen in het vroege voorseizoen hebben in 2018 vervolg gekregen. Het aantal stamppotritten is uitgebreid en waren zelfs al enige tijd uitverkocht. Nieuw is dat er nu ook in de voorjaarsvakantie gereden wordt tussen Stadskanaal en Veendam. Dat gebeurt op woensdag 28 februari en zondag 4 maart (‘Junior Spoordag’). Het ‘stoomseizoen’ begint op Tweede Paasdag (2 april). De ritten in het voorseizoen worden met historische diesellocomotieven gereden.

Tegenover de uitbreiding in het voorseizoen staat het schrappen van enkele rijdagen in de bouwvak. Al diverse jaren rijdt Museumspoorlijn STAR in die periode naast de woensdagen en de zondagen ook op dinsdag. De drie dinsdagen zijn komen te vervallen. Dit heeft te maken met een tekort aan beschikbare vrijwilligers in die periode. Er hebben zich wel al nieuwe vrijwilligers gemeld, maar deze krijgen eerst een (intern) opleidingstraject.

Evenementen en arrangementen

Succesvolle evenementen en arrangementen uit de voorgaande jaren keren ook in 2018 weer terug. Zo rijdt de Teddyberenexpress weer, de Sinterklaas Express en wordt ook in 2018 weer een editie van Stadskanaal onder Stoom georganiseerd. Daarnaast zijn er ook nieuwe evenementen zoals de Fright Night. De succesvolle samenwerking met het Doe Museum, Veenkoloniaal Museum en Pieter Dekker Rondvaarten wordt ook in 2018 voortgezet. Ook kijkt de STAR, samen met andere partners in de regio, naar de ontwikkeling van nieuwe arrangementen.

De nieuwe dienstregeling is te vinden op de website http://www.stadskanaalrail.nl. De nieuwe brochure wordt eind maart verwacht.


Auteur

Redacteur