RDW trekt in een modern en duurzaam gebouw

VEENDAM

Na een ingrijpende verbouwing en renovatie is woensdag het hoofdkantoor van de RDW in Veendam heropend. De opening is door burgemeester Sipke Swierstra met het doorknippen van een breed lint verricht. Hij hanteerde daarbij een enorm model keukenschaar. De verbouwing is dan ook een enorm karwei geweest en het resultaat is groots. Algemeen directeur Ab van Ravestein sprak de genodigden en het personeel toe.

De verbouwing van het uit eind jaren 70 stammend gebouw was nodig omdat het verouderd was. Tussentijds zijn er wel aanpassingen geweest, maar ze voldeden niet meer. De technische installaties waren voor een groot deel aan vervanging toe en het gebouw was slecht geïsoleerd.

Inmiddels is het gebouw van energielabel G naar een energielabel A++ gegaan. Voor duurzame energieopwekking zijn 400 zonnepanelen geplaatst. In 2014 is de verbouw gestart. Het hele gebouw is van binnen en van buiten gestript geweest, waardoor het een heel ander pand is geworden. Er zijn twee verhuizingen naar een tijdelijke huisvesting geweest in de Van Beresteijnstraat. Na een jaar werd er gewisseld en kon de tweede vleugel worden aangepakt.

De verouderde werkomgeving is grondig vervangen door een omgeving die afgestemd is op de behoefte van de medewerkers. Een omgeving die ontmoeting en samenwerking stimuleert. De werknemers kunnen zelf kiezen welke werkplek het beste bij hem of haar past. Voor de circa 450 medewerkers is er niet meer werkplek bijgekomen, maar wel een veel efficiëntere indeling. Waardoor het niet voller lijkt, maar juist ruimer. In de tuin hebben een aantal jaren verplaatsbare units gestaan. Die zijn verwijderd en is de tuin ook weer echt de tuin geworden. De twee delen van het complex is met een nieuw aangebouwd atrium met ruime binnenplein verbonden. Met in het atrium de kantine die op een grote besloten tuin uitkomt. De tuin zal zomers heel uitnodigend zijn om tijdens de pauze te vertoeven.

Er is bij de verbouw nog een belangrijk punt van aandacht geweest waar men bij de bouw van het gebouw in de verste verte nog niet aan had gedacht. Het gebouw van de RDW in Veendam is het eerste bestaande utiliteitsgebouw dat op aardbevingen is versterkt conform een concept richtlijn.

Overigens zijn er in Nederland nog geen wetten met bouwregels voor gebieden waar aardbevingen met een kracht van 3.9 op de schaal van richter voor kunnen komen. Kunstschilder Ferdinand Schonberger heeft tijdens de opening de high lights op een groot doek vastgelegd. Hij komt op recepties, bedrijfsfeesten en huwelijk om met het penseel de momenten op het doek vast te leggen. Een werk waar hij om half twaalf mee begonnen was met een opzet van de achtergrond. Het heeft een mooi plekje gekregen.

Door Henk Drenth


Auteur

Redacteur