Expositie Thamar van Dongen in gemeentehuis Veendam

VEENDAM

Van 26 september tot 7 november 2016 exposeert Thamar van Dongen in het gemeentehuis van Veendam. In het gemeentehuis is een expositiewand waar (amateur) kunstenaars uit Veendam en de regio de mogelijkheid hebben om te exposeren.

Thamar van Dongen heeft nog tekeningetjes die ze op de kleuterschool maakte. Van artistieke vrijheid was toen bepaald nog geen sprake. Die ontdekte ze zo’n 25 jaar geleden, toen ze een cursus ‘mindmappen’ volgde. Dat is een speelse manier van noteren met behulp van steekwoorden, tekeningen, kleur en symbolen. Dat was de eerste kennismaking met een nieuwe, creatieve wereld.

Ze experimenteerde met verschillende materialen en technieken, met gepriegel en geklieder. Ze begon op de Vrije Academie Kennemerland in Bloemendaal en volgde daarna nog vele cursussen. Het gaat Thamar vooral om het bezig zijn. Als er dan tijdens het proces iets boeiends ontstaat, is ze daar blij mee. Samen met anderen in dezelfde ruimte werken heeft haar voorkeur, omdat ze dat inspirerend en gezellig vindt.

Haar werk is non-figuratief en ze werkt ‘en taille directe’, dat wil zeggen zonder voorstudie of plan.Het werk ontstaat gaandeweg. Als anderen vinden dat het doet denken aan.. of dat het lijkt op… vat ze dat op als compliment.

Als medewerkster van de papierschepperij van Landgoed de Bonte Belevenis op Texel kwam ze in aanraking met papier-maché en collages. Het zoeken naar mooie stukken gekleurd papier, handgeschept of uit oude tijdschriften en boeken, vindt ze een ontspannende bezigheid.


Auteur

Redacteur