De snertvent

Veendam

Christian Boomker (41) is een held! Hij is papa, bonuspapa, kok, hoogzwanger ( tegenwoordig is men toch samen zwanger?), stampioen 2016,Belg, king of snert en bovendien niet te beroerd om verdwaalde oriëntatie-kneuzen de weg te wijzen.

Zo, snertvent, wat maakt jouw snert zo geweldig? ,,Mijn snert is gemaakt boven een houtvuur, in een heksenketel. Dat vereist een hoop aandacht  en tijd voor het vuur en voor het gerecht. Hierdoor krijg je vanzelf meer waardering voor het resultaat. En zo won ik in 2015 het W.K.!'' Op 21 februari werd je ook nog ‘stampioen’ .Wat is dat precies? ,,In het programma van Carlo Boszhart waren de 3 finalisten van de ‘stampioenschappen’ uitgenodigd. Twee dames en ik hebben ieder ons stamppotrecept ingestuurd. We werden uitgenodigd in de studio en de bedoeling was dat we onze stamppot meenamen. Dat werd in de studio opgewarmd en beoordeeld door culinair genie Dreetje Hazes. Zijn keuze viel op mijn recept en zo ging ik door naar de finale. Twee weken later koos de top-kok van het programma, Roberta Pagnier, mijn recept. Hartstikke leuk en met een fijne prijs: een jaar gratis boodschappen van de buurtsuper, diedeldiedel. En een trofee en bloemen. Twee Dagen eerder was ik op het W.K. stamppot koken derde geworden met ditzelfde recept.'' Wat een feest! ,,Jazeker, en dat was nog niet alles: in dezelfde week werd me de titel 'beste leermeester van de toekomst’ toegekend op het Horeca-evenTT in Assen. Daar hoort een leermeestertraining bij die al erg lang op mijn verlanglijst stond.'' Fijn hoor! Gaat er wel eens iets helemaal mis? ,,Ja, in 2014 deed ik ook mee aan het W.K. stamppot koken. Ik had toen een recept bedacht met droge bonen. Ik was op het idee gekomen door de traditionele snijbonenstamppot van mijn oma. Ieder jaar wist oma 'm weer te verpesten. Huiveringwekkend zout en door nachtelijke escapades toch al moeilijk te verteren op nieuwjaarsdag. Nou, mijn variant was niet veel beter.'' Wanneer besloot je dat je kok wilde worden en waarom? ,,Koken is al heel lang mijn hobby. Ik leerde het van mijn moeder toen ik 12 was. Mijn ouders werkten allebei, dus dat kwam goed uit. Mijn broer kookte niet, maar hij had wel interesse in wassen en strijken. Ook zeer praktisch. Eigenlijk wilde ik na de mavo naar de hotelschool, maar daarvoor had je een havodiploma nodig. Daarom ging ik naar de  opleiding  ‘levensmiddelentechnologie’. Na de nodige omzwervingen: leiding over een restaurant, werken in de keuken van de Hortus Botanicus, huismeester van een sociaal cultureel centrum en begeleider in een instelling voor verstandelijk gehandicapten ben ik sinds 2014 gediplomeerd kok. Tegenwoordig werk ik in de Mesdagkliniek, ook wel samen met cliënten.'' Hoe verzin je nieuwe recepten? ,,Ik hou van eenvoud in een recept. Niet dat het een simpel recept moet zijn, maar hoe minder poespas, hoe beter. Ik kan enorm onder de indruk raken van de kunstige manier waarop koks hun gerechten presenteren. Soms begint het al met een tekening van siroop of saus. Prachtig, maar het past niet bij mij. Op www.devuurmeester.nl staan recepten die wel bij mij passen.'' DOOR ANNEMIEK B. WIECHERS

Auteur

Bram Hulzebos