Lezing over 'meubelfabriek Nederland'

Veendam

Als afsluiting van de tentoonstelling 'J.A. Huizinga: meubelfabrikant' verzorgt de historicus en kunsthistoricus drs. Frederik Erens op zondag 6 maart een lezing over de meubelfabriek van Huizinga en de verspreiding van het moderne interieur. Fredrik Erens neemt in zijn lezing de tentoonstelling over meubelfabriek 'Nederland' en het werk van de beeldsnijder Willem Haver als voorbeeld hoe aan het begin van de twintigste eeuw de moderne vormgeving werd gepromoot door kunstenaars, architecten, intellectuelen en fabrikanten met het doel de maatschappij 'geestelijk te verheffen'. In de lezing komen vergelijkbare meubelfabrieken aan bod, de samenwerking van kunstenaars en industriëlen om te komen tot een 'verantwoorde vormgeving' en wordt er aandacht besteed aan de komst van de moderne architectuur in de Noordelijke provincies.


Auteur

Bram Hulzebos