De Ploeg: Werken op papier

Veendam

 Zestien leden van de Groninger kunstkring 'De Ploeg' exposeren van 7 februari tot en met 8 mei 2016 in het Veenkoloniaal Museum Veendam tekeningen en andere werken op en van papier.

'De Ploeg' heeft in haar bijna honderdjarige bestaan veel gelauwerde kunstenaars in haar midden gehad. Bekendheid oogstte ze met expressionistische werken –in de traditie van Ernst Ludwig Kirchner– van onder andere Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. In die afgelopen honderd jaar zijn bijna alle bekende kunstenaars uit het Noorden verbonden geweest aan De Ploeg. De Ploeg anno 2016 bestaat nog altijd uit een select gezelschap kunstenaars, dat affiniteit voelt met de moderne kunstgeschiedenis en het toepassen van experimenten en eigentijdse technieken niet schuwt. Binnen De Ploeg is nooit sprake geweest van een streven naar een bepaalde stijl, ook al doet de geschiedenis misschien anders vermoeden. [caption id="attachment_35253" align="alignnone" width="240"]Marjan Cornelius, 'Modelstudie' Marjan Cornelius, 'Modelstudie'[/caption]     De kunstenaars van De Ploeg vinden elkaar in het bundelen van hun krachten en in het streven naar uitwisseling over het kunstenaarschap. Dat laatste zowel binnen De Ploeg zelf als met het kunstminnend publiek. Het gezamenlijk exposeren is vanuit die visie dan ook van groot belang. 'De Ploeg: Werken op papier' voert de bezoeker mee van schets tot kleurtekening, van pastel tot aquarel, van schildering tot collage en elk materiaal dat zich maar verder op papier laat uitdrukken. De expositie wordt op 7 februari 2016 om 14.00 uur met een korte lezing geopend door Pien Rotterdam, boekkunstenaar en papiermaker. Veenkoloniaal Museum Museumplein 5, Veendam (0598) 36 42 20 info@veenkoloniaalmuseum.nl Kijk voor informatie op www.veenkoloniaalmuseum.nl            

Auteur

Carlien Bootsma